....

Hallo.

Welkom op mijn site en blog. Ortho Habits is een gepersonaliseerde progressieve levensstijl gezondheidspraktijk gericht op de analyse en aanpak van oorzaken.
Wij creëren het meest complete beeld van uw gezondheid en levensstijl, door het gebruik van uw verhaal, uw medische geschiedenis, en uw gegevens (inclusies omgeving, voeding, microbiële- en leefstijl factoren), uw huidig microtoom profiel en eventueel uw genomisch onderzoek. Met deze informatie kunnen we een voor u persoonlijk plan opstellen om optimaal welzijn te bereiken.
Gezondheidsverbetering/-genezing is een proces dat niet in een dag kan worden behaald. Wij nodigen u uit om de reis terug te maken om zich als uw optimale zelf te gaan voelen.
Ik documenteer mijn avonturen in nieuw wetenschappelijk onderzoek, geneeskunde, gezondheidszorg gadgets, filosofie en voeding/nutrigenomica.
Alvast een prettig verblijf op deze site!

..

Hi.

Welcome to my site and blog. Ortho Habits is a personalised progressive lifestyle medicine practice focused on root cause resolution.
We use your story, your medical history and your data (including environmental, dietary, microbial and lifestyle factors), we use your current microbiome outcome and sometimes your genomic profile in order to create the most complete picture of your health and lifestyle. With this information, we can provide a personalised plan for you to follow in achieving optimal wellness. 
Health improvement and restoration is a process that cannot be fixed overnight. We invite you to take the journey back to feeling like your optimal self. 
I document my adventures in new research, medicine, health gadgets, philosophy and nutrition/nutrigenomics.
Hope you have a nice stay!

....

....🎶 Let the sunshine in... ..🎶 Let the sunshine in... ....

....🎶 Let the sunshine in... ..🎶 Let the sunshine in... ....

....Het belang van uw vitamine D-status.

Afgezien van vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen, blijkt uit studies, dat het onderhouden van een gezond vitamine D-gehalte minder luchtweginfecties betekent. Het is niet verwonderlijk dat mensen met de grootste vitamine D-tekorten het meest profiteren van suppletie.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, maar niet zomaar een vitamine, het is een steroïd hormoon. Het reguleert meer dan 5% van ons eiwitcoderend genoom.
Vitamine D komt, in kleine hoeveelheden, in bepaalde voedingsmiddelen voor, maar de primaire bron is onze reactie op blootstelling aan de zon. Bijna elke cel in het lichaam heeft vitamine D-receptoren en het speelt een cruciale rol bij veel fysiologische processen, waaronder sterke botten, maar het is van doorslaand belang bij een optimale weerstand- en immuunfunctie. Bovendien verbetert vitamine D de insulinegevoeligheid en is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat we goed slapen, dus voldoende zon overdag, helpt met ons biologische ritme.

Aangezien UV-zonlicht nodig is voor de synthese van vitamine D, hindert verminderde blootstelling de vitamine D productie. Factor in uw leeftijd (vb. een 70-jarige maakt 4x minder vitamine D 25(OH)D) aan, de hoeveelheid lichaamsvet iemand heeft (een grotere hoeveelheid lichaamsvet kan betekenen dat er minder vitamine D beschikbaar is voor het lichaam), de huidskleur (bleke mensen maken makkelijker vitamine D aan) en hoe eenvoudig het is om de hele dag binnen te blijven tijdens een (intelligente) lockdown (#blijfbinnen #blijfinuwkot), zo is voldoende zon krijgen plots een hele uitdaging.

Volgens enkele nationale onderzoeken heeft minstens 1 op de 5 mensen in de hele bevolking zeer lage vitamine D-spiegels (gedefinieerd als serumspiegels onder 25 nmol/L). Alarmerend is het feit dat ongeveer 70% van de mensen, levend op deze breedtegraad, niet voldoende vitamin D hebben in deze tijd van het jaar (dit volgens de Endocrine Sociëteit). Dit kan verergeren bij onvoldoende blootstelling aan zonnestralen wanneer er niet naar buiten gegaan wordt. Als u het buiten niet kunt halen, eet dan voedsel dat rijk of verrijkt is met vitamine D (paddestoelen, vette vis, vlees, eigeel…). Of probeer overdag gewoon bij een open raam te zitten.

Een directe correlatie wordt gezien tussen vitamine D-status en longfunctie. Veel bewijs suggereert dat vitamine D beschermend is tegen luchtweginfecties. Gegevens van 25 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, van over de hele wereld, tonen aan dat suppletie met vitamine D het risico op acute luchtweginfectie met meer dan 50 procent verminderde, vooral bij mensen met een lage vitamine D-spiegel bij aanvang.
Deze positieve rol van vitamine D werd 60 jaar geleden ondersteund door onderzoeker D.J. Berry, die bijna 7.000 deelnemers onderzocht in Groot Brittannië. Hij vond een directe lineaire correlatie tussen de vitamine D-status en de aanwezigheid van seizoensinfectie en longfunctie. Elke toename van 10 nM/L in D3 ging gepaard met een 7% verlaagd risico op infectie.

Maar zonneschijn is niet alleen belangrijk voor vitamine D aanmaak. In feite is er een volledig afzonderlijke rol van zonlicht op immuniteit, niet toegeschreven aan vitamine D: zonneschijn helpt namelijk ziektebestrijdende T-cellen sneller te bewegen, te geraken waar ze nodig zijn en stimuleert de ontwikkeling van Tregs - de regulatoren van onze weerstand.

SARS-CoV-2-virus komt de menselijke cellen binnen via ACE2-receptoren. Virale deeltjes binden zich aan de ACE2-receptor en reizen samen de cel in. Deze virale deeltjes kunnen binden aan een groot aantal ACE2-moleculen, waardoor ze van het celoppervlak worden afgescheiden en ACE2 wordt verlaagd. Dit is aangetoond met het virus dat de oorspronkelijke SARS-uitbraak veroorzaakte, SARS-CoV-1, dat zich ook bindt aan de ACE2-receptor.

Het bijbehorende verlies van de ACE2-functie kan ernstige gezondheidsgevolgen veroorzaken als gevolg van de deelname van ACE2 aan belangrijke fysiologische processen.

Hier is het vitamine D-tekort van belang... Een vitamine D-tekort leidt tot overexpressie van renine (een enzym dat in de nieren wordt aangemaakt) en vervolgens activering van het renine-angiotensinesysteem, een cruciale regulator van bloeddruk, ontsteking en homeostase van lichaamsvloeistof. Verlies van ACE2-functie bij een SARS-CoV-2-infectie verstoort de balans van dit kritieke systeem en bevordert de infiltratie van neutrofielen, overmatige ontsteking en longletsel. Als longletsel zich ontwikkelt tot hypoxie (zuurstoftekort in de weefsels), geven de nieren renine af, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat om ACE2 te verminderen.

Op hun beurt bevorderen lagere niveaus van ACE2 meer schade, wat culmineert in het acuut respiratoir stress syndroome (ARDS). een ernstige vorm van acuut longletsel die voorkomt in maar liefst 17 procent van alle COVID-19-gevallen en kan leiden tot ademhalingsfalen en overlijden.

Maar vitamine D werkt als een endocriene repressor (= verhindert de expressive) van het renine-angiotensinesysteem door de expressie van renine, het snelheidsbeperkende enzym van de renine-angiotensine-cascade, te verlagen en de longfunctie te redden.

Een preklinisch model van acuut longletsel toonde aan dat toediening van vitamine D bescherming bood tegen longletsel door de ACE2-spiegels te verhogen en de renineproductie te verlagen.

Hier is de kicker: het acute longletsel leidde tot een afname van ACE2, wat nog erger longletsel veroorzaakte. Suppletie met vitamine D verhoogde de ACE2-receptorniveaus, maar alleen in gevallen van acuut longletsel waarbij de ACE2-niveaus daalden. Wanneer vitamine D werd gegeven aan controledieren, verhoogde het de ACE2-spiegel niet. Dit betekent dat vitamine D de ACE2-spiegels alleen normaliseert in situaties waarin het wordt verlaagd.

Aanvullende vitamine D kan een levensvatbaar middel zijn om onze vitamine D tot voldoende niveaus te verhogen en mogelijk het risico op complicaties geassocieerd met COVID-19 te verminderen.  Vitamine D is een gemakkelijk aan te pakken probleem (maar helaas vaak genegeerd) voor veel mensen.

Referenties:
- DOI: 10.1111 / jgs.14679 Ginde Adit A., et al. Maandelijkse vitamine D met hoge dosis voor de preventie van acute luchtweginfectie bij oudere bewoners van langdurige zorg: een gerandomiseerde klinische studie. J Am Geriatr Soc 65: 496-503, 2017
- DOI: doi.org/10.1136/bmj.i6583 Martineau Adrian R., et al. Suppletie van vitamine D om acute luchtweginfecties te voorkomen: systematische review en meta-analyse van individuele deelnemersgegevens. BMJ 2017; 356: i6583
- DOI: 10.1038 / nri2378. Mora, J., Iwata, M. & von Andrian, U. Vitamine-effecten op het immuunsysteem: vitamine A en D staan ​​centraal. Nat Rev Immunol 8, 685–698 (2008)
- DOI: 10.3390 / nu12040988. Grant, W.B .; Lahore, H .; McDonnell, S.L .; Baggerly, C.A .; Frans, C.B .; Aliano, J.L .; Bhattoa, H.P. Bewijs dat vitamine D-suppletie het risico op influenza en COVID-19-infecties en sterfgevallen kan verminderen. Nutriënten 2020, 12, 988
- DOI: 10.1017 / S0007114511001991 Berry Diane J., Hesketh Kathryn, Power Chris en Hyppönen Elina. De vitamine D-status heeft een lineaire associatie met seizoensgebonden infecties en longfunctie bij Britse volwassenen. Br J Nutr. 2011; 106 (9): 1433-1440
- DOI: 10.4065 / 81.3.353 Holick MF. Hoge prevalentie van onvoldoende vitamine D en implicaties voor de gezondheid. Mayo Clin Proc. 2006 mrt; 81 (3): 353-73
- DOI: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 Martineau Adrian R., et al. Suppletie met vitamine D om acute luchtweginfecties te voorkomen: systematische review en meta-analyse van individuele deelnemersgegevens BMJ 2017; 356
- DOI: 10.1001 / archderm.1991.04510010104011 Matsuoka Lois Y., et al., Raciale pigmentatie en de huidsynthese van vitamine D. Arch Dermatol. 1991; 127 (4): 536-538
- DOI: https://doi.org/10.1099/vir.0.043919-0 Dijkman R., et al. Replicatie-afhankelijke downregulatie van cellulaire angiotensine-converterende enzym 2-eiwitexpressie door humaan coronavirus NL63. J Gen Virol. 2012, 93: 1924-1929
- DOI: 10.3892 / mmr.2017.7546 Jun Xu, Jialai Yang, et al. Vitamine D verlicht door lipopolysaccharide geïnduceerd acuut longletsel door regulering van het renine-angiotensinesysteem. Mol Med Rep. 2017 nov; 16 (5): 7432-7438 ..The importance of your vitaim D status.

Move aside vitamin C and other nutrients, studies show, maintaining healthy levels of vitamin D means fewer respiratory infections. Unsurprisingly, people who are most vitamin D deficient benefit the most from supplementation.

Vitamin D is a fat-soluble vitamin, but not just any vitamin, it is a steroid hormone. It regulates more than 5% of our protein-encoding genome.
Vitamin D can be obtained in small quantities in some foods, but the primary source is our response to sun exposure. Nearly every cell in the body has vitamin D receptors, and it plays a vital role in many physiological processes including strong bones but it takes centre stage when considering optimal resistance- and immune function. Plus, vitamin D improves insulin sensitivity and it is also important in ensuring we sleep properly, so getting some sun during the day will with our circadian rhythm.

Since UV sunlight light is required for vitamin D synthesis, reduced exposure impairs vitamin D production. Factor in how old you are (70-yr-old makes 4x less vitamin D 25(OH)D), how much body fat you have (having a larger amount of body fat may mean less is available for your body), your skin tone (pale people make vitamin D the fastest) and how easy it is to stay indoors all day, and you can see how getting enough sun during (semi-)lockdown (#stayathome #stayhome) can be very challenging.

According to some national surveys, across the population, at least 1 in 5 people have very low vitamin D levels (defined as serum levels below 25 nmol/L). Alarmingly, approximately 70% of people living at this latitude, may have insufficient levels of vitamin D this time of year (according to the Endocrine Society). This may be exacerbated by lockdown especially if you are not getting out as much. If you can’t make it outside, eat food that is rich or fortified in Vitamin D (mushrooms, oily fish, meat, egg yolks…). Or just try sitting by an open window during the daytime.

A direct correlation was seen between vitamin D status and lung function. A ton of evidence suggests that vitamin D is protective against respiratory tract infections. Data from 25 randomized controlled trials from around the world demonstrate that vitamin D supplementation reduced the risk of acute respiratory infection by more than 50 percent, especially in people with low baseline vitamin D levels. 
This positive role of vitamin D was supported 60 years ago by researcher D.J. Berry, who examined close to 7,000 participants in Britain. They found a direct linear correlation between vitamin D status and the presence of season infection and lung function. Each 10 nM/L increase in D3 was associated with a 7% decreased risk of infection.

Sunshine isn't just for vitamin D. In fact, there is a completely separate role of sunlight on immunity, not attributed to vitamin D: sunshine helps disease-fighting T cells move faster, getting to where they are needed and encourages development of Tregs - the regulators of our natural immunity.

SARS-CoV-2 virus enters our human cells via the ACE2 receptor. Viral particles bind to the ACE2 receptor and together they travel into the cell. These viral particles can bind to a large number of ACE2 molecules, sequestering them from the cell surface and decreasing ACE2. This has been shown to happen with the virus that caused the original SARS outbreak, SARS-CoV-1, which also binds to the ACE2 receptor. 

The accompanying loss of ACE2 function can cause serious health consequences due to ACE2's participation in key physiological processes.

Here's where vitamin D deficiency comes in... A vitamin D deficiency leads to overexpression of renin (an enzyme produced in the kidneys) and subsequent activation of the renin-angiotensin system, a critical regulator of blood pressure, inflammation, and body fluid homeostasis. Loss of ACE2 function in the setting of SARS-CoV-2 infection upsets the balance of this critical system, promoting neutrophil infiltration, excessive inflammation, and lung injury. If lung injury progresses to hypoxia (inadequate oxygen supply at the tissue level), the kidneys release renin, setting up a vicious cycle for decreasing ACE2. 

In turn, lower levels of ACE2 promote more damage, culminating in acute respiratory distress syndrome (ARDS). a severe form of acute lung injury that occurs in as many as 17 percent of all COVID-19 cases and can lead to respiratory failure and death. 

But vitamin D acts as an endocrine repressor of the renin-angiotensin system by downregulating the expression of renin, the rate-limiting enzyme of the renin-angiotensin cascade, and rescuing lung function. 

A preclinical model of acute lung injury showed that administration of vitamin D provided protection against lung injury by increasing ACE2 levels and decreasing renin production. 

Here's the kicker: The acute lung injury led to a decrease in ACE2, driving even worse lung injury. Vitamin D supplementation increased ACE2 receptor levels, but only in conditions of acute lung injury where ACE2 levels decreased. When vitamin D was given to control animals, it didn't increase ACE2 levels. This means that vitamin D normalizes ACE2 levels in situations only where it is decreased.

Supplemental vitamin D might be a viable means to increase our vitamin D to sufficient levels and potentially reduce the risk of complications associated with COVID-19. An easily addressed (but often ignored) problem for many people.

References:
- DOI: 10.1111/jgs.14679 Ginde Adit A., et al. High‐Dose Monthly Vitamin D for Prevention of Acute Respiratory Infection in Older Long‐Term Care Residents: A Randomized Clinical Trial. J Am Geriatr Soc  65: 496– 503,  2017
- DOI: doi.org/10.1136/bmj.i6583 Martineau Adrian R., et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017;356:i6583
- DOI: 10.1038/nri2378. Mora, J., Iwata, M. & von Andrian, U. Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage. Nat Rev Immunol 8, 685–698 (2008)
- DOI: 10.3390/nu12040988. Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12, 988
- DOI: 10.1017/S0007114511001991 Berry Diane J., Hesketh Kathryn , Power Chris, and Hyppönen Elina. Vitamin D status has a linear association with seasonal infections and lung function in British adults. Br J Nutr. 2011;106(9):1433-1440
- DOI: 10.4065/81.3.353 Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc. 2006 Mar;81(3):353-73
- DOI: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 Martineau Adrian R., et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data BMJ 2017; 356
- DOI:10.1001/archderm.1991.04510010104011 Matsuoka Lois Y., et al. Racial Pigmentation and the Cutaneous Synthesis of Vitamin D. Arch Dermatol. 1991;127(4):536-538
- DOI: https://doi.org/10.1099/vir.0.043919-0 Dijkman R., et al. Replication-dependent downregulation of cellular angiotensin-converting enzyme 2 protein expression by human coronavirus NL63. J Gen Virol. 2012, 93: 1924-1929
- DOI: 10.3892/mmr.2017.7546 Jun Xu, Jialai Yang, et al. Vitamin D alleviates lipopolysaccharide-induced acute lung injury via regulation of the renin-angiotensin system. Mol Med Rep. 2017 Nov; 16(5): 7432–7438 ....

....Jamu sap..Jamu juice....

....Jamu sap..Jamu juice....

....Vrolijk Pasen 🐣..Happy Easter 🐣....

....Vrolijk Pasen 🐣..Happy Easter 🐣....

0
NL
EN